Tietoa Otavasta

Ylöjärven Otava on elinvoimainen tyttölippukunta. Tällä hetkellä Otavassa on jäseniä noin 200 (kevät 2024). Otavassa on tällä hetkellä (toimintakausi kevät 2024) 3 sudenpentulaumaa, 3 seikkailijajoukkuetta, 3 tarpojavartiota sekä samoaja ja vaeltaja vartiot.

Otavalaiset ovat ahkeria retkeilijöitä ja monesti retket suuntautuvat Länsi-Teiskossa sijaitsevaan Kömmeliin. Myös muita retkipaikkoja kartoitetaan ahkerasti muun muassa vaeltamalla. Kesällä 2022 vaellettiin Lapin maisemissa! Otavan nuorista on kasvanut myös ahkeria kisailijoita.

Otavalla on paljon perinteitä, kuten lupauksenantotapahtuma Ylöjärven Viittaveljien kanssa, yleensä oman lippukunnan kesäleiri sekä legendaarinen Megaviikonloppu syksyllä. Perinteinen puurojuhla on tehnyt paluun joulukuussa 2022!

Ylöjärven Otavalla on toimintaa myös muualla kuin vain keskustassa. Otavan virallinen kolo sijaitsee Seurakuntakeskuksella melkein keskellä Ylöjärven keskusta-aluetta.

Ikäkaudet

Sudenpennut ovat 7-9-vuotiaita. Sudenpentujen ryhmiä kutsutaan laumoiksi ja Otavalla niitä on yhteensä kolme. Sudenpennut osallistuvat reippaasti lippukunnan tapahtumiin ja heille järjestetään paljon tapahtumia pelkästään oman ikäkauden kanssa.

Seikkailijat ovat 10–12-vuotiaita. Seikkailijajoukkueita Otavalla on kolme. Seikkailijat ovat aktiivisia ja menestyksekkäitä kisailijoita sekä reippaita retkeilijöitä.

Tarpojat ovat 12–14-vuotiaita. Otavalla on kolme tarpojavartiota.  Tarpojat ovat aktiivisia tapahtumien järjestäjiä ja niihin osallistujia.

Samoajat eli 15–17-vuotiaat. Samoajat ovat johtajia jo joissain ryhmissä ja toisilla samoajilla jää partio pienempään rooliin elämässä esimerkiksi lukion takia. Mutta silti onneksi aikaa on projekteille ja tapahtumille, ettei partio kokonaan jää taakse.

Vaeltajat, 18–22-vuotiaat. Tässä iässä yleensä ulkomaat tai muut opiskelupaikkakunnat kutsuvat. Vaeltajat onneksi osallistuvat toimintaan ”etänä” eli järjestävät tapahtumia, osallistuvat projekteihin ja tulevat retkille. Ja jos viikkotoimintaan ei kerkeä osallistumaan, niin esimerkiksi Otavan hallituksesta löytyy pestejä.

Aikuiset, yli 22-vuotiaat. ”Kerran partiolainen, aina partiolainen”. Mikä mahtava ikä aloittaa partio uudelleen tai kokonaan uusi harrastus! Partio on harrastus jossa ei tarvitse olla koko ikäänsä. Pääsee tutustumaan mahtaviin ja eri-ikäisiin johtajakollegoihin, osallistumaan piirin tapahtumiin sekä olemaan aikuinen tuki nuoremmille. Otamme mielellämme mukaan uusia aikuisia – tule tutustumaan!

Historia

Otavan historia alkoi 6.12.1953, kun Metsot-vartion tytöt antoivat lupauksensa Ylöjärven kirkkosalissa. Päätettiin perustaa lippukunta, jolle annettiin nimeksi Ylöjärven Otava. Nimensä lippukunta sai tähtikuvion Otava mukaan, koska tyttöjä ensimmäisessä vaiheessa oli mukana yhtä paljon kuin tähtiä Otavassa. Ensimmäisenä lippukunnanjohtajana toimi Leena Siitama.

Otavan ensimmäinen toimintavuosi päättyi suureen hetkeen, kun lippukunta itsenäisyyspäivänä 1954 sai oman lipun. Vanhempainneuvosto, joka sai alkunsa lippukunnan perustamistilaisuudessa, lahjoitti Otavalle oman lipun. Myös tänä päivänä meillä on aktiivinen vanhempainneuvosto, vuodesta -77 yhteinen YlVin kanssa, jota saamme kiittää monenlaisesta avusta.

Otavan jäsenmäärän ensimmäinen huippu saavutettiin vuonna 1962, jolloin Otavaan kuului kaikkiaan 86 tyttöä.Tuolloin Ylöjärvellä asukkaita oli noin 8800. Vartioita tuolloin oli 9 ja tonttuparvia (nykyisiä laumoja) oli 2. Nykyään (vuonna 2016) meitä otavalaisia on noin 160 jäsenmaksun maksanutta ja ylöjärveläisiä vuoden 2014 lopussa noin 32 000 (kuntaliitokset huomioon ottaen).

Ensimmäinen Otavan kesäleiri pidettiin heinäkuussa 1954 Näsijärven rannalla Siivikkalassa Nutturaniemessä. Nykyisin meidän leirit ja retket ovat usein Kömmelin maisemissa. Kaikki kiitos tästä upeasta leiripaikasta kuuluu innokkaalle vanhempainneuvostollemme ja ahkeralle talkooväelle kautta koko Kömmelin historian.

Otavalaiset ovat leireilleet ahkerasti myös vähän kauempanakin suurleireillä, vieraillen toisten lippukuntien luona… Olemme Lappiinkin asti ehtineet jo viidesti, Saivo-82 vaeltaen ja perheleirillä tunturissa sekä kesällä -89 Lappi-leiri Pallas-Hetan maisemissa. Kesällä 1999 pidettiin Lappi-leiri Saariselällä. Njalla talvileiri 2007 Lapinhämeessä, Sodankylässä. Vuonna 2015 olikin vanhemmilla partiolaisilla vaellus Hetta-Pallaksella.

Kun lippukuntamme täytti vuonna 1993 40 vuotta, oli ohjelmassamme juhlaleiri Muumipappa ja meri Partiopoukaman maisemissa Porvoossa sekä lippukuntamme ensimmäiset partiotaitokisat Iku-Turso -93. Näistä kisoista alkoi Otavan oma kisaperinne. Tänä päivänä kisat järjestetään aina Megaviikonlopun yhteydessä.

Vuonna 2003 Otava täytti 50 vuotta. Metsätähti-juhlakesäleiriä vietettiin tällöin Lakialassa. Järjestimme myös 50-vuotisjuhlat Ylöjärven lukiolla.

2013 Otava täytti 60 vuotta. Tällöin juhlaretki suuntautui Seitsemiseen ja sinne kutsuttiin kaikkia merkkihenkilöitä Otavan historiasta. Itse juhla järjestettiin Moision koululla.

Syksyllä 2018 juhlistettiin vireän 65-vuotisen lippukunnan taivalta koko lippukunnan voimin syysretki Megaviikonlopun yhteydessä Lempiänniemessä.

Vuonna 2023 juhlistettiin Otavan 70-vuotista taivalta!